Kommunens klimatavtryck kan påverkas redan på golvnivå
Upphandlare kan bidra till att minska klimatpåverkan genom att ställa rätt krav vid byggprojekt. Ett exempel är att se till att plastspill från golvläggning återvinns i stället för att brännas upp. IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram en guide för hur man gör.
Under 2018 lades totalt 18 000 ton plastgolv i Sverige. Uppåt en tiondel av det blir spill, exempelvis när man skär rent längs kanterna. Det finns ett insamlingssystem för spillet, som kan malas ner och användas vid tillverkningen av nya golv. Men bara en femtedel samlas in, resten bränns med annat avfall. Bara under 2018 gav förbränning av plastgolvrester lika mycket utsläpp som att köra en bil 575 varv runt ekvatorn.
– Offentliga inköpare har en viktig uppgift när det gäller att ställa om ekonomin i en mer cirkulär riktning. Ett sätt är att ställa krav vid upphandling om att spill från plastgolv ska samlas in, säger Sara Anderson, chef för gruppen Avfall och resursflöden på IVL.
Därför har IVL Svenska Miljöinstitutet, tillsammans med aktörer inom golvbranschen, tagit fram en guide för upphandlare. Det har skett inom projektet Cirkulära plastgolv, som finansieras av Naturvårdsverket.
Närmare 30 representanter från kommuner och andra intressenter deltog, på plats eller via länk, när Alexandra Almasi och Sara Anderson från IVL presenterade guiden.
– Många var nyfikna på hur insamlingen och återvinningssystemet fungerar och vi är glada för det stora intresset. Det här är ett av många viktiga steg som kommunerna kan ta för att minska sin klimatpåverkan, säger projektledaren Alexandra Almasi.
Den kortfattade guiden innehåller en steg-för-steg-guide för upphandlare, en beskrivning av hur återvinningen av plastgolv går till och några tips för hur man på kommunal nivå kan arbeta med krav på återvinning i upphandling.
För mer information, kontakta:
Alexandra Almasi, alexandra.almasi@ivl.se, tel. 010-788 67 26
Sara Anderson, sara.anderson@ivl.se, tel. 010-788 67 21
Fler nyheter
-
10 dec 2024 | nyhet
-
5 dec 2024 | nyhet
-
3 dec 2024 | nyhet
-
29 nov 2024 | analys-och-kommentarer
-
27 nov 2024 | analys-och-kommentarer
-
27 nov 2024 | debatt
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies