1. Startsida
  2. Press
  3. [2020-09-30] Ny guide ska främja frisörers arbetsmiljö
Pressmeddelande | 2020-09-30
Kvinna färgar håret på en annan kvinna

Ny guide ska främja frisörers arbetsmiljö

Att vara frisör är ett kreativt jobb som kräver stor yrkesskicklighet. Samtidigt finns det risker, bland annat kemikalier och obekväma arbetsställningar. Ett nytt digitalt verktyg ska minska riskerna.

Nu släpps en kostnadsfri digital arbetsmiljöguide som ger fakta, tips och råd för att hantera riskerna i frisöryrket. Det är framtaget av Prevent och IVL Svenska Miljöinstitutet i samverkan med Frisörföretagarna och Handelsanställdas förbund. I guiden finns bland annat filmer där Årets Frisör 2019, Eva Strömblad, visar hur frisörer kan arbeta på ett sätt som är skonsamt för kroppen.

– De som arbetar som frisörer behöver kunna få snabb och enkel information om hur de ska skydda sig mot riskerna. En sådan guide har saknats inom yrket. Den nya arbetsmiljöguiden vänder sig till chefer, skyddsombud och frisörer, men även till lärare och elever på frisörgymnasier, säger Ted Gemzell, vd på Frisörföretagarna.

Frisörer kan få problem med till exempel allergier och astma eftersom de exponeras för kemiska produkter som hårfärg, blekningsmedel och andra kemiska produkter. Obekväma arbetsställningar och monotona arbetsuppgifter är andra risker som går att undvika.

– Jag är väldigt nöjd över att vi fått till en sida där allt är samlat för frisörer och lärare på frisörgymnasium. Att skapa en god arbetsmiljö är enklare när det är lätt att hitta rätt underlag och information, säger Ewa Björkman, ombudsman på Handelsanställdas förbund.

Hon får medhåll av Maria Vigren, projektledare och arbetsmiljöspecialist på IVL, som tycker att filmerna ger handfasta och konkreta tips på ett bra sätt.

– Vi är glada att Årets Frisör 2019, Eva Strömblad, har hjälpt oss att visa konkreta tips om hur frisörer kan arbeta skonsamt. Det väcker nyfikenhet och ger en medvetenhet om hur man kan jobba för att kunna arbeta länge som frisör utan att riskera sin hälsa, säger Maria Vigren.

I projektet har IVL sammanställt forskningsbaserad kunskap på området. Informationen har sedan bearbetats och omsatts till lättillgängliga texter, bild- och filmmaterial. Den nya guiden ger vägledning bland annat vad gäller salongens utformning, ventilation, arbetsteknik och hälsorisker. Dessutom finns ett utbildningsmaterial som lärare på gymnasieskolor kan använda i undervisningen av framtida frisörer.

Fakta frisörer:

  • Det finns cirka 45 000 frisörer i Sverige.
  • Omkring 75 gymnasieskolor utbildar elever till att bli frisörer.
  • Branschen består av många småföretag och är kvinnodominerad.

För mer information, kontakta:

Maria Vigren, projektledare IVL, maria.vigren@ivl.se, tel. 010-788 66 43
Malin Strömberg, projektledare Prevent, malin.stromberg@prevent.se, tel. 070-092 55 64
Ted Gemzell, vd Frisörföretagarna, ted.gemzell@frisor.se, tel. 073-522 88 28
Ewa Björkman, ombudsman Handels, ewa.bjorkman@handels.se, tel. 010-450 80 12

Projektet Frisörens arbetsmiljöguide har finansierats av AFA Försäkring och är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet och Prevent. Utvecklingen har gjorts i samråd med en referensgrupp med representanter från Frisörföretagarna och Handelsanställdas förbund.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev