1. Startsida
  2. Press
  3. [2024-04-12] Forskningsanläggningen SWIC invigd
Nyhet | 2024-04-12
En man och en kvinna klipper gemensamt av en gul vattenslang. Till vänster står en kvinna och håller en mikrofon, till höger står en man som håller i ena änden av slangen.

– Det är inte varje dag man klipper av en slang, sa IVL:s vd John Rune Nielsen, innan han tillsammans med Kerstin Forsberg, KTH, klippte till och förklarade SWIC officiellt invigt. På bilden syns också Mayumi Narongin-Fujikawa, koordinator för SWIC och Niclas Bornold, IVL. Foto: Anette Andersson Fahlkvist

Forskningsanläggningen SWIC invigd

Sjöstadsverket Water Innovation Centre, SWIC, är en unik anläggning som utvecklar tekniker för att ta vara på resurser i avloppsvatten. Nu har verksamheten flyttat till Loudden i Stockholm och är officiellt invigd.

SWIC, som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH, används både för forskning och som test- och pilotanläggning för näringsliv och andra parter. Sedan 2008 har detta skett på Henriksdalsberget i Stockholm under namnet Hammarby Sjöstadsverk, men nu är alltså både namnet och platsen nya.

– En ny anläggning ger nya möjligheter. Pilotanläggningar och demonstrationsanläggningar är oerhört viktiga i innovationssystemet. Både för att kunna få fram ny kunskap, men också för att kunna kommunicera möjligheterna, sade IVL:s vd John Rune Nielsen då SWIC invigdes 11 april.

En plattform för samverkan

Han betonade att SWIC är en betydande satsning för både IVL och KTH och att anläggningen är av stor betydelse för hållbar utveckling inom VA-området för kommuner, industri och akademi.

– För KTH, som utbildar framtidens ingenjörer, är det viktigt att ha tillgång till SWIC som en plattform där vi kan samverka i spännande projekt, sade Kerstin Forsberg, professor på KTH.

Sedan tog de båda ett rejält tag i slangklipparen, klippte av den gula vattenslangen och därmed var SWIC officiellt invigt.

SWIC huserar nu i ett före detta kommunalt avlopps­reningsverk på Loudden, hyrt av Stockholm Vatten och Avfall, som är kompletterat med en nybyggd processhall.

Pilotanläggningar och projekt

Invigningen samlade projektpartner, anslagsgivare och vattenforskare, som fick en visning av SWIC:s pilotanläggningar, det vill säga tekniska lösningar för olika typer av vattenrening.

Forskarna berättade också om de många olika projekt som pågår. Det var allt från långtidstester av membran för rening av stockholmarnas vatten till färska landvinningar som IVL:s patenterade instrument Turbinatorn, som används för att kontaktlöst mäta flöden i avlopps- och dagvattenrör.

Läs ett reportage: På SWIC utvecklas framtidens vattenrening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på SWIC:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information, kontakta:
Mayumi Narongin-Fujikawa, koordinator SWIC, mayumi.narongin@ivl.se, tel. 010-788 65 96

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev