1. Startsida
  2. Press
  3. [2023-04-20] IVL:s mobilitetsexpert en av Sveriges mäktigaste inom hållbarhet
Nyhet | 2023-04-20
Anders Roth, mobilitetsexpert på IVL. Fotad på parkeringsplats vid Chalmers, Göteborg.

IVL:s mobilitetsexpert en av Sveriges mäktigaste inom hållbarhet

IVL:s mobilitetsexpert Anders Roth har en av Sveriges viktigaste röster i debatten om ­hållbara transporter. Det menar Aktuell Hållbarhet som nu presenterar sin lista över politiker, näringslivstoppar, forskare och lobbyister som sätter agendan för hållbar utveckling i Sverige.

Anders Roth, transport- och mobilitetsexpert på IVL, intar plats 64 på listan över Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste personer, och presenteras så här:

”Mångårig forskare och stark expertröst inom området hållbara transporter. En aktiv debattör som också varit Klimaträttsutredningens mobilitetsexpert. Vill att dagens infrastrukturplanering läggs om i enlighet med Klimaträttsutredningens förslag om att planera för minskad biltrafik, i stället för ett prognostiserat, ökat bilberoende.”

– Det känns bra att det arbete som IVL gör inom mobilitet uppmärksammas. Det gäller till exempel vårt arbete med infrastrukturplanering och parkeringspolitik där det nu finns ett stort behov av både skärpt parkeringsreglering i våra städer samt ändrad nationell lagstiftning, säger Anders Roth.

Nu när regeringen ska presentera en ny klimathandlingsplan – vilken transportfråga skulle du vilja se mer fokus på?

– Åtgärder för ett transporteffektivt samhälle behöver få större fokus. Viktiga reformåtgärder är då en kilometerbaserad vägskatt för tunga fordon samt utökade stadsmiljöavtal enligt norsk modell där en utgångspunkt för både staten och kommunerna är att biltrafiken inte ska öka. Dessutom bör kommuner få möjlighet att införa miljözon klass 3, det vill säga nollutsläpp, för endast tunga och lätta lastbilar.

Under hela veckan 17–21 april berättar Aktuell Hållbarhet vilka som är med på listan, och på fredag presenteras den som har utsetts till Sveriges allra mäktigaste inom hållbarhet 2023. Läs mer här: Sveriges Hållbarhetsmäktigaste 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer om IVL:s arbete inom transporter och mobilitet, kontakta:
Anders Roth, anders.roth@ivl.se, tel. 010-788 69 16

Se Anders Roth berätta om hur klimatutsläpp från trafik kan minska

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev