1. Startsida
  2. Press
  3. [2015-09-15] Nytt samarbete ska ge bättre luft i Kina
Pressmeddelande | 2015-09-15

Nytt samarbete ska ge bättre luft i Kina

IVL Svenska Miljöinstitutet och det kinesiska forskningsinstitutet Chinese Research Academy of Environmental Sciences (CRAES), Tianjin Academy of Environmental Sciences och Taiyuan Research Academy of Environmental Sciences ska etablera ett gemensamt laboratorium för luftövervakning i Kina. En avsiktsförklaring mellan parterna signeras under en ceremoni på en svensk-kinesisk miljöteknikkonferens i Stockholm den 16 september.

Det gemensamma laboratoriet ska främja forskningssamarbetet mellan Sverige och Kina kring luftkvalitet, övervakning och analys. Framförallt är man från kinesiskt håll intresserad av att kunna övervaka områden där det i dagsläget inte finns några automatiska nätverk för övervakning. Det kan man göra med så kallade passiva provtagare, diffusionsprovtagare, – ett område där IVL är världsledande.

– Det som är mest intressant för Kina just nu är teknik för övervakning av luftföroreningar och åtgärder. Det behövs också kunskapsutbyte med andra länder och regioner, säger Östen Ekengren, vice vd på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Utbytet kommer att gälla forskning och mätningar rörande bland annat partiklar PM2,5, lättflyktiga organiska ämnen, VOC, fotokemisk smog och luftkvalitet i innemiljö. IVL kommer även bidra med kunskap om strategier och beslutsstöd rörande luftövervakning och klimatstrategier.Avsiktsförklaringen signeras av Tord Svedberg, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet och professor Chai Fahe, forskningschef och direktör på CRAES, och en av de främsta rådgivarna åt den kinesiska regeringen.

– Vi har haft ett omfattande samarbete med Craes under många år och nu utökar och stärker vi det ytterligare, säger Tord Svedberg.

Miljöteknikkonferensen som hålls på Grand Hotel i Stockholm den 16 september har fokus på gröna samarbeten och nya affärsmöjligheter.  Ett sextiotal beslutsfattare och tjänstemän från Kina kommer att vara på plats för att möta svenska företag och entreprenörer inom miljöteknik och hållbar utveckling.

Vid konferensen medverkar bland andra Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) och Kinas ambassadör i Sverige, Chen Yuming. På konferensen deltar också representanter från China Development Bank, Bank of China och Svensk Exportkredit för att informera om finansieringsmöjligheter.

Arrangörer är den kinesiska ambassaden i Sverige tillsammans med nätverket Sweden-China Trade Council, Sweden-China Greentech Alliance, IVL Svenska Miljöinstitutet och Nordic Sustainable Development Association.

För mer information kontakta:
Östen Ekengren, osten.ekengren@ivl.se, tel. 010-788 65 43

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev