1. Startsida
  2. Press
  3. [2022-11-17] Så blir du en cirkulär och klimatsmart konsument
Nyhet | 2022-11-17
Kvinna bär på stickade tröjor

Så blir du en cirkulär och klimatsmart konsument

Konsumtionsfesten Black Friday är i antågande och julen är en dryg månad bort. All nyproduktion kräver dock mycket resurser och leder till både avfall och utsläpp som bidrar till klimatförändringen. IVL:s expert Alexandra Wu tipsar om hur du som konsument kan göra mer klimatmedvetna val.

— Sverige ligger i topp på listan över de länder som belastar jordklotet mest. Om alla skulle leva som oss behövs ytterligare tre jordklot, säger Alexandra Wu, expert på cirkulär ekonomi på IVL Svenska Miljöinstitutet.

För att minska vår klimatpåverkan krävs det att vi börjar tänka i nya banor och minskar konsumtionen av nyproducerade produkter. Cirkulär ekonomi innebär att vi använder existerande material och resurser så länge det går och att de sen återvinns i så stor utsträckning som möjligt. Cirkulär ekonomi kan inte uppfylla hela konsumentbehovet som det ser ut nu, men mycket går faktiskt att renovera och återanvända.

— En persons skräp kan vara någon annans skatt. Vi måste bli bättre på att ta vara på och använda det vi faktiskt har. Och att lämna saker vidare till återbruk eller återanvändning när de inte längre uppfyller just våra behov, säger Alexandra Wu.

I år infaller Black Friday den 25 november. Måndagen i samma vecka har av en motrörelse till Black Friday kommit att kallas Circular Monday (tidigare White Monday), och är en dag för att uppmärksamma vikten av cirkulär konsumtion.

Årets julklapp 2022 är den hemstickade tröjan. För den som inte själv kan konsten att sticka finns det flera möjligheter att vara en klimatmedveten konsument, både när det kommer till inköp för egen del och vid införskaffande av julklappar.

Alexandra Wu guidar dig genom beslutsprocessen och listar sex viktiga sätt där du som konsument kan bli mer medveten och cirkulär:

guide till hållbar konsumtion

1. Använd det du redan har

Först och främst är det mest hållbart att använda det du redan äger. Maximera användningstiden så mycket du kan genom att vårda dina ägodelar. Tänk efter om en viss ny pryl egentligen är nödvändig, eller om du redan har något som fyller samma behov. Ibland kan gamla prylar som glömts bort dammas av och få nytt liv igen.

2. Välj upplevelser framför prylar

Att shoppa kan skapa lyckokänslor för stunden, men fundera över om pengarna istället skulle kunna spenderas på upplevelser som skänker glädje men kräver mindre resurser. Kanske behöver du inte en ny tröja, kanske en biofilm eller ett restaurangbesök kan vara en bättre investering. En upplevelse är också en utmärkt julklapp. Årets julklapp 2021 var just en evenemangsbiljett.

3. Reparera, renovera eller uppgradera

För saker som börjat bli nötta och slitna — se om det är möjligt att renovera eller uppgradera för att förbättra funktionaliteten. Kanske kan den lokala skräddaren göra din gamla kavaj som ny igen? Det finns även flera digitala plattformar som erbjuder delar, verktyg och instruktioner för att konsumenter själva ska kunna reparera och uppgradera sina produkter, till exempel elektronik. Se gärna över vad som kan lagas och repareras innan du köper nytt.

4. Låna, dela eller hyr

“Sharing is caring!” Ägarekonomi kan bli ett minne blott om vi blir bättre på att dela med oss av det vi redan har. Du kan välja att sluta äga saker och istället låna, dela eller hyra. Eller varför inte låna ut det du själv äger. Det finns många saker som används sällan, exempelvis verktyg, som passar särskilt bra att låna, hyra och dela. I dagsläget finns det flera digitala tjänster som erbjuder konsumenter olika former av delning och uthyrning.

5. Köp begagnat – renoverat, återtillverkat eller second hand

Redan 2018 var årets julklapp det återvunna plagget. Att ge bort något som redan varit älskat av någon annan är ett bra sätt att vara en medveten konsument i juletid.

IVL:s vd Marie Fossum Strannegård kollar alltid begagnat innan hon köper nytt. För ibland är det ju faktiskt så att du ändå behöver äga det du letar efter, och då är det ofta både klimatsmart och ekonomiskt att köpa secondhand, renoverat eller återtillverkat. Återanvändning kan innebära både att du själv konsumerar begagnat eller att du säljer saker du inte längre behöver på begagnatmarknaden. Alternativen ökar för varje dag, med allt från varubyte till pop-up-återbruk till de välkända secondhand-plattformarna som Blocket, Tradera, Sellpy, samt loppmarknader och donationsbaserade secondhandbutiker som Myorna. När det kommer till elektronik blir renoverade och delvis återbrukade produkter också allt mer tillgängliga.

6. Prioritera hållbarhet och prestanda när du köper nytt

I vissa fall behövs ändå nyproduktion och då är det bra att välja produkter som håller länge. Prioritera bättre produktprestanda och titta på produktens hållbarhet, möjlighet att underhålla och reparera, samt återvinningsbarhet. Produkter med så kallad modulär design tillåter konsumenter att reparera och uppgradera delar utan att behöva byta ut hela produkten. Att satsa på produkter med högre prestanda, längre hållbarhet och högre kvalitet kan också löna sig ekonomiskt på lite längre sikt, eftersom produkterna håller längre. Välj produkter som är hållbart producerade, gärna med återvunna material, tillverkade med bra arbetsvillkor och lågt klimatavtryck under produktionen.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev