1. Startsida
  2. Press
  3. [2020-09-24] Så ska avfallssektorn digitaliseras
Nyhet | 2020-09-24
Illustration av en byggare

Så ska avfallssektorn digitaliseras

Smarta robotar, sensorer, drönare och molntjänster ska utveckla avfallssektorn. Det är en slutsats från ett projekt som drivits av Avfall Sverige och IVL Svenska Miljöinstitutet, som nu presenterar goda exempel och erfarenheter av framgångsrika digitala lösningar för avfallsanläggningar.

För avfallssektorn, som tidigare haft en trög start på sin digitala resa, börjar utvecklingen nu ta fart på allvar. Teknikutvecklingen är snabb och tillämpningsområdena ökar hela tiden. Samtidigt vittnar många om att det kan var svårt att veta vilka lösningar som passar bäst för avfallssektorn. Det står dock klart att det finns en mängd tillämpningsområden för den nya smarta tekniken på såväl återvinningsanläggningar som deponier och förbränningsanläggningar.

− Vi vet sedan tidigare att det är erfarenhetsdelning från den egna sektorn som uppskattas mest. Därför har vi letat efter exempel på framgångsrik digitalisering inom avfallsanläggningar och faktum är att vi har hittat en hel del, säger Eva Stattin, projektledare och digitaliseringsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

− Det pågår en mängd satsningar och initiativ för att utveckla ”den smarta staden”. Förhoppningsvis kan det här projektet hjälpa till med att rita in vår sektor och våra avfallsanläggningar i denna utveckling, säger Jessica Christiansen, utvecklingschef på Avfall Sverige.

En referensgrupp har bidragit med värdefulla tips, exempelvis om hur man ska göra för att implementera nya affärslösningar och molntjänster, utan allt för mycket trassel längs vägen. Smarta robotar och sensorer som är anpassade för tuffa miljöer är andra områden som ringats in, liksom drönare som används för att skapa överblick och optimera processer på deponianläggningar.

Som inspirerande exempel finns bland annat ett norskt avfallsbolag som genomför en strategisk digitaliseringssatsning som omfattar hela bolaget, deras leverantörer och kunder. Det visar hur avfallsbolag kan jobba på bred front med såväl affärssystem som nya digitala lösningar för kundigenkänning och självbetjäning vid återvinningscentraler.

Projektets resultat presenteras i en serie skrifter som ska inspirera och vägleda avfallssektorns digitalisering genom att sprida kunskap, erfarenhetsdelning och goda exempel. Skrifterna fångar upp utmaningar och möjligheter med digitala systemlösningar och annan smart teknik, såsom uppkopplade sensorer, robotar och drönare.

Skrifterna finns för nedladdning här: "System som optimerar och skapar nya värden” Pdf, 7.6 MB, öppnas i nytt fönster. och ” Smart teknik banar väg för effektiva lösningar Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster.” samt på IVL:s webbplats om digitalisering. Där finns även tidigare skrifter i samma serie.

Vid frågor, kontakta:
Eva Stattin, projektledare, eva.stattin@ivl.se, tel. 010-788 67 10
Jessica Christiansen, utvecklingschef, jessica.christiansen@avfallsverige.se, tel. 040-35 66 18

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev