1. Startsida
  2. Press
  3. [2019-05-06] Gröna Solberga bjuder in till vårsalong
Nyhet | 2019-05-06

Gröna Solberga bjuder in till vårsalong

Lokalodling, fiskar i källaren och delningsprojekt – i Solberga strax söder om Stockholm skapar Stockholmshem tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet en grön testbädd för företag som vill utveckla sina lösningar och innovationer i verklig bostadsmiljö. Den 8 maj bjuder Gröna Solberga in till vårsalong för alla som vill veta mer om projektet.

– I Gröna Solberga får företagen möjlighet att testa sina lösningar i en miljö där familjer, pensionärer, unga, alltså vanliga människor bor. Det är ett viktigt steg för att få fart på lösningar som fungerar i praktiken, säger Johan Strandberg, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Som testbädd ska Gröna Solberga visa hur bostadsområden kan bli mer resurseffektiva och hållbara. Fokus ligger på innovation, i första hand för dagvatten- och avfallshantering. Flera olika projekt genomförs där både prototyper och småskaliga lösningar testas och demonstreras. En utställningslokal finns också i området.

Den 8 maj bjuder Gröna Solberga in till en eftermiddag med rundvandring i området. På plats är entreprenörer och representanter från IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholmshem som berättar om vad som är på gång och hur man som boende kan engagera sig för en grönare och mer hållbar vardag.

Några projekt som presenteras:

Gröna Solberga delar. Projektet tar fram lösningar på hur man kan dela alltifrån cyklar till fröer.

Kretsloppsbolaget berättar om sin testanläggning i akvaponik i Gröna Solberga. Vattentankarna med fisk och växtbäddarna bildar ett kretslopp. Vattnet pumpas från fisktankarna till växtbäddarna för att därefter pumpas tillbaka till fisktankarna.

Projekt do Good vill bidra till minskat importbehov av frukt och grönt. Hur kan Solberga visa vägen? Odlar du redan idag? Går du i tankar om att vilja göra det? Eller är nyfiken på bra mat?

Boodla AB berättar om sitt projekt om att ha höns i närmiljön.

När: Onsdag den 8 maj
Öppet hus: 15.00- 19.00
Var: Folkparksvägen 119

För mer information kontakta: Johan Strandberg, johan.strandberg@ivl.se, tel. 010-788 65 98

Gröna Solberga drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholmshem och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Läs mer om projektet här. Öppnas i nytt fönster.  

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev