1. Startsida
  2. Press
  3. [2016-12-08] I podcasten Framtidsutsikter diskuterar forskare en framtid bortom BNP-tillväxt
Nyhet | 2016-12-08

I podcasten Framtidsutsikter diskuterar forskare en framtid bortom BNP-tillväxt

Kan ekonomin växa i all evighet? Vad betyder BNP och vad betyder tillväxt? Det är några frågor som IVL-forskaren Mikael Malmaeus diskuterar i podcasten Framtidsutsikter. Podcasten är framtagen inom projektet Bortom BNP-tillväxt som i ett antal scenarier undersöker ett samhälle utan ekonomisk tillväxt.

– BNP är – eller har åtminstone varit – ett ganska användbart mått på ekonomisk aktivitet. Men ett problem är att det ofta används som ett mått på välfärd vilket det inte alls är tänkt som. Ett annat problem som blir alltmer påtagligt i takt med digitaliseringen och andra trender är att det inte heller är ett särskilt bra mått på ekonomisk aktivitet. BNP fångar upp sådant som kostar pengar och som kräver resurser för att producera. Men aktiviteter som är billiga, som till exempel digitala tjänster bidrar väldigt lite till BNP, trots att de betyder mycket för den ekonomiska aktiviteten i samhället, säger Mikael Malmaeus.

Vi konsumerar mer idag än för 30 år sen, vad tror du behövs för att vända den trenden och få oss att fundera en extra gång innan vi köper något?

– Vi konsumerar mer därför att vi producerar mer. Den ekvationen går i princip alltid ihop. Men även om vi i Sverige producerar mycket tjänster så konsumerar vi väldigt mycket varor som vi importerar från andra länder. Det behövs styrmedel för att få oss att använda våra inkomster så hållbart som möjligt, och exakt vilka styrmedel behöver vi diskutera i ett större sammanhang. Det pågår mycket intressant forskning kring hållbar konsumtion som förhoppningsvis kan bidra till mer miljövänliga produktions- och konsumtionsmönster.

Behöver vi ett nytt sätt att räkna BNP på?

– Det är antagligen nödvändigt att förbättra sättet som BNP räknas ut på. Samtidigt får vi inte blanda ihop BNP-tillväxt med välfärd och samhällsnytta. Så förutom att räkna bättre behöver vi också vara mer noggranna med vad vi använder måttet till. När vi sätter upp mål för politiken och för ekonomin behöver vi tänka bortom BNP-tillväxt.

Hör hela intervjun med Mikael Malmaeus i avsnittet Tillväxt för evigt här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I podcasten Framtidsutsikter finns totalt sju avsnitt där lyssnaren får hänga med till den kollaborativa ekonomin, där vi delar nästan allt, till ett självförsörjande Sverige, där vi bor på landet och odlar egen mat, ett besök i den cirkulära välfärdsstaten, där avfall inte existerar samt ett avsnitt som utforskar robot-Sverige, där datorer och maskiner gör nästan allt arbete.

Merom forskningsprogrammet Bortom BNP-tillväxt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev