1. Startsida
  2. Press
  3. [2017-10-16] Tävling ska avgöra Öresundsbron 2.0
Debatt | 2017-10-16

Tävling ska avgöra Öresundsbron 2.0

Skulle det gå att bygga Öresundsbron i dag utan klimatpåverkan? Det ska en innovationstävling med utgångspunkt i FN:s 17:e klimatmål ta reda på. Tävlingen är initierad av ett stort antal materialtillverkare, entreprenörer och andra byggrelaterade branscher.

Bakgrunden till tävlingen är riksdagens beslut om att utsläppen av växthusgaser från Sveriges industri ska vara noll inom trettio år. Sverige har också en målsättning om hållbart och resurseffektivt samhällsbyggande liksom långsiktiga åtaganden inom ramen för Parisavtalet. Målen sätter fokus på bland annat byggbranschen, vars utsläpp är lika stora som från landets samlade personbilsflotta. Att bygga och underhålla infrastruktur har stor klimatpåverkan samtidigt som det är nödvändigt för ett fungerande samhälle. Här krävs en ökad innovationstakt för att nå målen. Det skriver Naturvårdsverket, Trafikverket, flera andra myndigheter och forskningsinstitut, däribland IVL Svenska Miljöinstitutet som medverkar i tävlingen, i ett debattinlägg i Sydsvenskan. Artikeln publicerades i Sydsvenskan den 15 oktober, läs den här: Tävling ska avgöra Öresundsbron 2.0  

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Sidan senast ändrad: 2020-10-23

IVL Svenska Miljöinstitutet

Om oss

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende forskningsinstitut med Sveriges bredaste miljöprofil.

Tillsammans med näringsliv, myndigheter och forskningsvärlden driver vi på omställningen till det hållbara samhället – från vetenskap till verklighet.

Följ oss

Ikon med LikedIn
Ikon med twitter
Ikon med facebook

Karriär

© 2023 IVL Svenska Miljöinstitutet AB | Om Cookies | Hantering av personuppgifter

Ikon med kryss
Till toppen