1. Startsida
  2. Publikationer
  3. Handbok för donationer av livsmedel
Två papperkassar med matvaror: äpplen, bananer, vitkål och bröd.

Handbok för donationer av livsmedel

Handbok för donationer av livsmedel består av två delar.
Del 1 innehåller råd för livsmedelsbutiker och mottagande verksamheter.
Del 2 innehåller råd för producenter, grossister och leverantörer samt större matbanker.

Handboken innehåller riktlinjer, rutiner och bra exempel som underlättar att osåld mat kan skänkas i stället för att slängas.

Några avsnitt i del 1:

  • Därför är donationer av livsmedel viktiga
  • Råd till livsmedelsbutiker
  • Råd till matbanker och mottagande verksamheter
  • Bilagor:
    Vad kan och får doneras?
    Rekommendationer för donation i butik
    Infrysning av färskvaror
    Egenkontrollprogram

Några avsnitt i del 2:

  • Därför är donationer av livsmedel viktiga
  • Råd till producenter, grossister och leverantörer
  • Affärsnytta vid donation
  • Merkostnader vid donation
  • Råd till större matbanker
  • Norska framgångsfaktorer
  • Logistiken är nyckeln

Handbok för donationer av livsmedel är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Sveriges Stadsmissioner, Frigoscandia och Willys, finansierat av Vinnova.