Hela samhället påverkas av hur vi konsumerar mat
Hur vi producerar och konsumerar mat påverkar alla de tre dimensioner som är viktiga för en hållbar utveckling: miljön, människorna och ekonomin.
För att utveckla samhället i en mer hållbar riktning krävs en ny samverkan inom livsmedelsområdet. Därför har Syntesarbete för ett hållbart livsmedelssystem, ett programområde inom Miljömålsrådet 2021–2022, tagit fram tio målbilder.
De presenterades 31 maj 2022 av Livsmedelsverket tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen, Konsumentverket, Länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Tillväxtverket samt Upphandlingsmyndigheten.
– Hela samhället påverkar hur vi konsumerar mat, påtalade Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
De tio målbilderna ska stärka myndigheternas samverkan kring frågor som rör livsmedelskedjan. Resurseffektivitet var ett återkommande tema som både diskuterades och som kan relateras till flera av målbilderna.
Rapporten och länk till det inspelade seminariet finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
-
2024-06-13 | nyhetDialog är temat för årets höstmöte
-
2024-05-13 | nyhetNu finns en komplett handbok för donationer av livsmedel
-
2024-05-13 | nyhetProjektet Blod och Rova utvecklar nya livsmedel av matsvinn
-
2024-04-11 | nyhet– Listiga lösningar krävs från proffsen för att minska matsvinnet
-
2024-04-09 | nyhetEngagerat och högt i tak på SAMS årsmöte