Vilken typ av klimatkrav som en beställare använder kan bero på många parametrar, till exempel entreprenadform, projekttyp, geografiskt läge, byggmarknadens konjunktur och hur beställarorganisationen ser ut. Exempel på kravtyper och områden inom upphandling är:
- Informationskrav: kunskapsbyggande krav om att redovisa byggnadens klimatpåverkan.
- Förbättringskrav: krav som möjliggör klimatförbättrande åtgärder.
- Prestandakrav: krav med ett gränsvärde på klimatpåverkan som måste understigas.
- Tilldelningskriterier: kriterier för hur anbudsgivare ska utvärderas utifrån ställda krav.
- Verifiering: krav på hur delar av slutlig klimatdeklaration ska verifieras mot verkligt utförande.
- Ekonomiska konsekvenser: exempel på ekonomiska konsekvenser, så som bonus och vite, beroende på uppfyllnad av klimatkrav.
Vid större projekt kan det finnas större möjligheter att ställa ambitiösa krav och krav i tidiga skeden. Ett exempel är att en klimatberäkning ska levereras i anbudsskedet. Vid mindre projekt kan det vara mer gångbart att ställa klimatkrav som ska uppfyllas under projektets gång, till exempel göra förbättringar för vissa materialtyper och att en beräkning endast behöver levereras i slutskede. Kravformuleringarna går att kombinera, till exempel går det att ställa ett informationskrav i anbudsskedet och ett prestandakrav vid utförande.
Förslag på upphandlingstexter och kravformuleringar att lyftas in i upphandlingsdokument finns att tillgå från ett par olika källor. Exempel på upphandlingstexter finns bland annat i vägledningen Klimatkrav vid upphandling av byggprojekt Öppnas i nytt fönster. som IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram tillsammans med Sveriges Allmännytta, Kommuninvest och en rad fastighetsbolag, byggentreprenörer och konsulter. Vägledningen togs fram våren 2020 med fokus på nyproduktion och har under hösten 2022 uppdaterats för att även hantera renovering- och ombyggnationsprojekt. I kapitel 3 i vägledningen ges exempel och råd kring hur man kan formulera krav. Fokus i vägledningen och upphandlingstexterna är upphandling av byggentreprenör.
Även Upphandlingsmyndigheten har publicerat exempel på klimatkrav Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kraven riktar sig primärt till offentliga fastighetsägare och byggherrar som upphandlar konsulter för tidiga skeden och projekteringsuppdrag eller upphandlar totalentreprenader och utförandeentreprenader. Även om de riktar sig främst till kommunala bostadsbolag, kommuner, regioner och statliga myndigheter kan även privata beställare använda sig av exemplen. Klimatkraven från Upphandlingsmyndigheten fokuserar på nyproduktion men det pågår ett uppdrag för att anpassa kraven för ROT-projekt.