1. Startsida
  2. Organisation
Red onion and other vegetables on a wooden cutting board.

Organisation

Vill du också arbeta för att minska matsvinnet i din egen organisation och i livsmedelsbranschen?
Då är du hjärtligt välkommen att ansluta dig till vår frivilliga överenskommelse. Om vi blir fler kan vi göra mer tillsammans.

Det går att ansluta sig till överenskommelsen på två sätt. Ni som har direkt påverkan på mat­svinnet kan bli deltagare. Ni som har indirekt påverkan och inte har eget matsvinn kan bli supporter.

Deltagare

Som deltagare hjälper du till att nå SAMS mål genom att:

  • Jobba med att minska matsvinnet i din egen verksamhet samt att arbeta mot det mål som överenskommelsen har
  • Rapportera in data om matsvinn från den egna verksamheten till överenskommelsen
  • Vara aktiv i vår styrgrupp eller i någon av våra arbetsgrupper
  • Sprida dina egna och andra deltagares goda exempel

För att finansiera kansliet och samordningen av SAMS arbete tar vi för närvarande ut en deltagaravgift. Den betalas per kalenderår, men det går att ansluta sig när som helst under året.

  • Företag med mer än 25 MSEK i omsättning: 30 000 kr
  • Företag med 12-25 MSEK i omsättning: 10 000 kr
  • Företag med mindre än 12 MSEK i omsättning: 5 000 kr
  • Kommuner/civilsamhälle: 25 000 kr
  • Branschorganisationer, mindre: 5 000 kr
  • Branschorganisationer, större: 50 000 kr

Supporter

Det går även att vara supporter till vårt samarbete för att minska matsvinnet. Som supporter hjälper du till att sprida information om SAMS och goda exempel. Du har även möjlighet att arbeta aktivt i någon av våra arbetsgrupper om du vill. Att vara supporter till SAMS är för närvarande kostnadsfritt.

Ta kontakt med oss på SAMS kansli så berättar vi mer om hur du ansluter dig som deltagare eller supporter.
Du ser alla loggor för våra deltagare och supportrar på vår startsida.

Styrgrupp

Arbetet i Samarbete för minskat matsvinn leds av en styrgrupp som fattar strategiska beslut.
Styrgruppen ska ha minst nio ordinarie ledamöter som representerar de olika leden i livsmedelskedjan samt representanter från berörda myndigheter och departement.

SAMS styrgrupp 2022

  • Jonas Siljhammar, Visita – ordförande
  • Agneta Påander, Orkla – vice ordförande
  • Fredric Andersson, Menigo
  • Anneli Bylund, Coop
  • Britta Ekman, Livsmedelsverket
  • Lisa Andrae, Potatisodlarna
  • Victoria Olsson, Arla
  • Maria Lindsäth, Jordbruksverket
  • Ann-Charlott Sjökvist, Coor
  • Annika Skogvik, Compass Group
  • Theres Strand, Svenska Köttföretagen
  • Minna Hellman, Konsumentföreningen Stockholm – adjungerad
  • Ulrika Ingesson, Regeringskansliet – adjungerad

Kansli

Samarbete för minskat matsvinn har ett fristående kansli som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet.
Kansliet sköter administrationen, samordnar arbetet i styr- och arbetsgrupper, hanterar insamlade data samt sköter kommunikationen, bland annat hemsidan. Kansliet bedriver även omvärldsbevakning samt sprider kunskap om goda exempel och resultat från projekt.

Sidan senast ändrad: 2022-06-30
Ikon med kryss
Till toppen