
Samarbete för minskat matsvinn, SAMS
En frivillig branschöverenskommelse där aktörer från alla delar av livsmedelskedjan samarbetar för att stoppa matsvinnet i Sverige. SAMS är också en del av regeringsuppdraget för minskat matsvinn.
40 procent av all mat som produceras slängs i stället för att ätas upp
Det är ett oerhört resursslöseri som påverkar lönsamheten och försörjningsförmågan och innebär också missade affärsmöjligheter. Livsmedelsproduktionen står dessutom för cirka 20–30 procent av de globala klimatutsläppen och påverkar miljön genom övergödning och spridning av kemikalier. Det finns alltså all anledning att stoppa matsvinnet!

Samarbete ger framgång
SAMS lanserades den 12 mars 2020 och består av aktörer från alla delar av livsmedelsvärdekedjan samt regeringsuppdraget för minskat matsvinn som drivs av Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket.
Matsvinn uppstår genom hela värdekedjan och därför behöver lösningarna tas fram tillsammans.
SAMS vision är att stoppa matsvinnet!
Det gör vi genom att:
- samla den svenska livsmedelsbranschen och arbeta längs hela värdekedjan.
- samordna mätning och datarapportering.
- ta fram, driva igenom åtgärdsförslag och visa på deras effekt.
- bevaka, sprida information om och delta i forskning och utveckling.
- samla in och sprida bästa praxis om matsvinn.
- vara en remissinstans för lagstiftning och regelverk inom matsvinnsområdet.
Deltagare i Samarbete för minskat matsvinn































-
22 jun 2023
-
14 feb 2023
-
13 feb 2023