1. Startsida
  2. Press
  3. [2024-08-16] Höga halter miljögifter i musslor efter oljeutsläpp
Pressmeddelande | 2024-08-16
Provtagning vid Spraglehall efter oljeutsläppet från fartyget Marco Polo.

Provtagning vid Spraglehall. Strand och stenar är täckta av olja som tränger ner i marken. Foto: Maria Granberg/IVL

Höga halter miljögifter i musslor efter oljeutsläpp

Oljan som läckte ut när fartyget Marco Polo gick på grund i oktober förra året har orsakat mätbar förorening i hela området och höga halter av miljögifter i musslor. Det visar en undersökning som IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort på uppdrag av länsstyrelsen i Blekinge.

– Trots intensiv sanering finner vi att halterna av giftiga PAH:er i musslor kraftigt överskrider ekotoxikologiska gränsvärden. Halterna är även förhöjda i vattnet på alla platser där vi tagit prover och mycket höga i sedimentprover på en av de undersökta platserna, säger Maria Granberg, marin ekotoxikolog vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Det var den 22 oktober förra året som TT-Lines passagerarfartyg Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten i Blekinge strax innanför Hanö. Olyckan ledde till att cirka 150 ton bunkerolja läckte ut och förorenade en lång kuststräcka. Saneringsarbetet har varit omfattande och är ännu inte avslutat.

I den miljöundersökning som IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort på uppdrag av länsstyrelsen i Blekinge har oljerelaterade miljögiftshalter analyserats i blåmusslor, i strandnära havsvatten och i sediment på en rad drabbade platser samt i referensområden nordost om Pukaviksbukten. Även oljeprover har analyserats.

Undersökningen visar att oljespillet har orsakat förorening i hela området. Gifthalten i blåmusslorna är så hög att den sannolikt orsakar fysiologiska effekter hos musslorna, samt att djur som äter musslorna, som fågel och fisk, kan påverkas.

– Föroreningen är sannolikt utbredd i hela det oljedrabbade området och de höga gifthalterna i blåmusslorna bör tolkas som en indikation på att även andra ryggradslösa djur kan innehålla höga gifthalter, säger Maria Granberg.

I rapporten skriver IVL att baserat på de höga halterna så bör åtgärder sättas in vid Spraglehall där sedimentet är mycket förorenat och för blåmusslorna på alla provtagna platser.

– Vi rekommenderar utökad miljöövervakning i området samt fördjupad undersökning av fiskars och fåglars hälsa, säger Maria Granberg.

Ladda ner rapporten: Miljöundersökning efter oljespill från Marco Polo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information, kontakta:
Maria Granberg, maria.granberg@ivl.se, tel. 010-788 65 81

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev