Ostronrev frodades en gång längs Europas kuster – nu är de borta
Ostron bildade en gång vidsträckta rev längs stora delar av Europas kustlinje – men dessa ekosystem förstördes för över ett sekel sedan, visar ny forskning.
– Ostronen skapar genom sin närvaro förutsättningar för många andra organismer och var på så sätt gynnsamma för den biologiska mångfalden. Ostronen hade också en viktig roll för att stabilisera strandlinjer, cirkulera näringsämnen och filtrera vatten, säger Åsa Strand, forskare och ostronexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, som deltagit i en stor forskningsstudie som nu publicerar sina resultat i tidskriften Nature Sustainability.
På grund av sin ekonomiska och kulturella betydelse finns ostron dokumenterade i historiska skrifter som tidningar, böcker, reseskildringar, protokoll och sjökort, samt i tidiga vetenskapliga undersökningar. I studien sammanställdes information från 225 olika historiska källor publicerade över nästan 400 år.
Studien visar att europeiska platta ostron under 1700- och 1800-talen bildade stora rev längs kusterna i Europa. Forskarna hittade bevis på ostronrev från Norge till Medelhavet, och att reven täckte minst 1,7 miljoner hektar, ett område större än Nordirland.
– Ostron finns fortfarande i dessa vatten men de är utspridda och reven de byggde är borta. Nu för tiden tänker vi ofta på vår havsbotten som en platt, lerig vidd, men tidigare var många platser ett tredimensionellt landskap av komplexa levande ostronrev, säger Ruth Thurstan, forskare vid universitetet i Exeter.
Ostronrev utvecklas långsamt i naturen, men att förstöra dem genom överfiske gick relativt snabbt visar studien. Idag återstår bara en fraktion av de ostron som tidigare fanns i europeiska vatten, och revbildningarna är nästan helt borta. Det är dock inte för sent att göra något åt de försvunna ostronreven. Idag pågår restaureringsprojekt över hela Europa – men insatserna måste skalas upp.
– Även om mängden ostron i Sverige minskade under samma tidsperiod som i Europa så har vi idag en unik situation med förbud mot destruktiva fiskemetoder och avsaknad av parasiter som orsakar problem för ostronen i andra områden. Det gör att Sverige har en av de största ostronpopulationerna och de högsta ostrontätheterna i Europa, och kan fungera som ett referensområde för restaurering, säger Åsa Strand.
Läs artikeln i Nature Sustainability: Records reveal the vast historical extent of European oyster reef ecosystems Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studien finansierades delvis av Europeiska forskningsrådet och forskningen leddes av universiteten i Exeter och Edinburgh.
För mer information, kontakta:
Åsa Strand, asa.strand@ivl.se, tel. 010-788 66 05
Fler nyheter
-
23 okt 2024 | pressmeddelande
-
22 okt 2024 | nyhet
-
4 okt 2024 | nyhet
-
13 sep 2024 | pressmeddelande
-
4 sep 2024 | reportage
-
29 aug 2024 | pressmeddelande
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies